een moment geduld...

Prommenere door Mestreech

6 km of 10 km

Startpunt

NS station Maastricht
Stationsplein 27
6221 BT Maastricht

coördinaten: N50.84996 E5.70503

Introductie

'Prommenere door ‘Mestreech’ is een feestje! U wandelt langs historische gebouwen, over stadsmuren en wordt gastvrij ontvangen in een van de vele cafeetjes als u toe bent aan een welverdiend rustmoment!
Aan het einde van de dag heeft u het Pater Vinktorentje, Faliezustersklooster en de Bisschopsmolen bezocht en over de Poort Waerachtig gelopen (door het instorten van een deel van de vestingmuur is dit tijdelijk niet mogelijk, u loopt er nu onderdoor).
Maastricht heeft twee Basilieken: de Onze Lieve Vrouwe- en de Sint Servaasbasiliek. De grote publiekstrekker is de kapel van de Onze Lieve Vrouwe. Boven de kapel staat: ‘Gaat hier niet voorbij zonder te zeggen Ave Maria’. En dat doen veel Maastrichtenaren, én toeristen, door een kaarsje aan te steken bij Slevruike.
De Maastrichtse Universiteit heeft in de binnenstad veel monumentale panden in gebruik.
De meeste bezienswaardigheden in de stad zijn voorzien van een informatiebord.

Kiest u voor de lange wandeling dan bezoekt u het beschermde natuurgebied de Hoge Fronten. Dit zijn groene vestingwerken. U wandelt over een gedeelte van de bovenste muur en heeft dan een mooi zicht over de werken. Medio juni 2019 is de nieuwe verbinding met de Lage Fronten in gebruik genomen. Door dit natuurgebied en het Sphinxkwartier wandelt u terug naar de stad. Honden zijn welkom mits aangelijnd!

Praktische informatie

Komt u met de auto, dan kunt u naast het centraal station betaald parkeren op het P+R terrein.

Voor de openingstijden van de Bold Rooftopbar langs het extra lusje, zie:
Bold Rooftopbar Maastricht.

Het toeganshek naar de stadsomwalling bij de Tapijnkazerne is open vanaf 7.30 uur. Sluitingstijd: 01-05 t/m 30-09 om 22 uur en 01-10 t/m 30-04 om 18 uur. Een alternatief is in de beschrijving opgenomen.

Voor de GPS-route van 10km is het, gezien de recente wijzigingen in het veld, handig als er gebruik wordt gemaakt van de laatste versie van de OpenFietsMap.

Routebeschrijving

1 U verlaat het station via de hoofdingang. Wandel rechtdoor over Stationsstraat en Wijker Brugstraat tot ongeveer 80m voor de brug over de Maas. Ga naar links, Rechtstraat. Wandel 15m voor het einde van de straat rechtsaf het steegje in (Kaleminkstraat). Loop het uit en ga naar links langs de Maas naar het waterpoortje.  Vroeger was hier een loskade. Wandel naar links, Waterpoort, en neem de eerste straat rechts, Ruiterij. Houd rechts aan en neem de trap naar Plein 1992. Recht voor u ziet u het Derlon Theater en verderop naar links is de Stadsbibliotheek. Sla rechtsaf en ga over de voetgangersbrug naar de overkant van de Maas. Daal de trap af.

De voetgangersbrug heeft een lengte van 261m en is ontworpen door de Luikse architect René Greisch.

2 Ga naar links. Houd rechts aan richting torentjes. Het eerste torentje dat u passeert is de Jekertoren. Het er tegenover gelegen witte huis is het Pesthuys. U wandelt verder langs de Helpoort richting het Pater Vinktorentje. Voor het torentje gaat u naar links over het bruggetje en dan naar rechts het pad voorlangs het Feilzustersklooster. Volg het pad in het parkje, u loopt dus over het tegenoverliggend pad terug, tot de stenen bank. Hier gaat u naar rechts, verlaat het Faliezusterspark en stapt meteen naar links. Loop onder de Poort Waerachtig door en neem het pad naar rechts langs de vijver tot de kruising. Stap enkele meters naar rechts en ga dan naar links over het sluisje en bruggetje. Ga na de drie treetjes naar rechts en dan naar links naar de onderdoorgang. Vlak voor de onderdoorgang ziet u links de Leeuwenmolen.

3 Steek voorzichtig de weg over en ga naar links. Volg het trottoir. U loopt weer verder langs de oude stadsmuur. Stap aan het einde van de straat naar de overkant en beklim de trap naar de stadsomwalling.

Alternatief als het toegangshek naar de stadsomwalling gesloten is: om een indruk te krijgen van het stadspark en de vroegere Tapijnkazerne kunt u door het poortje het park inlopen. Voor het volgen van de route gaat u naar rechts, Zwingelput. Loop de straat uit tot u rechts het beeld van Fons Olterdissen, onder andere toneel- en dialectschrijver, ziet staan. Sla linksaf, De Bosquetplein, rechts van het plein is het Natuur Historisch Museum. U wandelt rechtdoor, Heksenstraat. Op de splitsing bij het conservatorium gaat u naar rechts. Lees hieronder verder bij de vierde zin: 'Loop om het gebouw heen.'

Met uitzicht op het stadspark en de vroegere Tapijnkazerne, nu veelal in gebruik bij de Universiteit, wandelt u over de omwalling tot aan het rondeel met de aflopende witte zijgevel aan de rechterkant. Ga hier naar rechts en daal de trap af. Voor het Conservatorium slaat u linksaf. Loop om het gebouw heen. U passeert het Huys op den Jeker; een typisch voorbeeld van de Maaslandse Renaissancestijl. Aan het einde buigt de straat naar links en u nadert een versprongen kruispunt.

Vóór u, een beetje bergop gelegen, ziet u de vroegere rechtbank. Het is nu in gebruik als bestuursgebouw van de universiteit.

Sla rechtsaf.

Op het hoekje vindt u één van de meest unieke cafés van de Maastrichtse binnenstad, genaamd Tribunal. De naam verwijst naar de rechtbank die u net heeft gezien. Het pand dateert uit 1664 en is destijds gebouwd tegen de buitenkant van de eerste stadswal van Maastricht. In 2019 is een oud schietgat in de verbindingsmuur blootgelegd. Door het schietgat hebben de cafébezoekers zicht op de entree van de Toneelacademie. De studenten kunnen een blik werpen in het café.

Loop rechtdoor, Lenculenstraat, en passeer de Toneelacademie. Volg het eerste straatje naar rechts, Verwerhoek, helemaal tot het eind (na de bocht wandelt u weer langs een oude stadsmuur). Ga naar rechts. Steek over en loop het Lang Grachtje in. Kies het eerste pittoreske steegje naar links, Sint Hilariusstraat en sla rechtsaf.

4 Aan de overkant volgt u Achter de Oude Minderbroeders. Rechts ziet u de oude Franciskanen- of Minderbroederskerk. Na circa 30m slaat u linksaf naar de Bisschopsmolen. Tijdens de winkeluren is doorsteek naar de ambachtelijke bakkerij mogelijk. U komt dan uit op de Stenenbrug. Steek schuin naar rechts over en volg Koestraat naar het Onze Lieve Vrouweplein.

Attentie: als de winkel gesloten is dan is deze doorsteek niet mogelijk. Er zijn twee alternatieven:
A: als u voor de molen staat loopt u enkele meters naar rechts en dan naar links via het bruggetje over de Jeker. U komt dan uit in de Ridderstraat. Loop een paar stappen naar links en neem de eerste straat rechts, Koestraat, naar het Onze Lieve Vrouweplein.
B: u staat met de rug naar de molen, u loopt een klein stukje terug en stapt dan naar rechts. Sla weer rechtsaf en neem de eerste straat rechts, Stenenbrug. Wandel naar links door Koestraat naar het Onze Lieve Vrouweplein.

Aan het einde van het plein buigt u af naar links. Rechts ziet u het vroegere theater. Wandel rechtdoor tot het Vrijthof. Steek voorzichtig over en passeer het Museum aan het Vrijthof (fotografie). Volg de weg tussen de twee kerken: rechts de Sint Servaasbasiliek en links de Sint Janskerk.

De protestantse Sint Janskerk is te bezichtigen en u kunt de toren beklimmen. Het kost enige inspanning om de wenteltrap van 293 treden te trotseren maar u wordt beloond met een grandioos uitzicht. Open vanaf Paaszaterdag tot de laatste zaterdag van de herfstvakantie (Regio Zuid) op maandag t/m zaterdag van 11 tot16 uur.

Wandel rechtdoor de trap op. Sla rechtsaf en loop langs de zijgevel van de Sint-Servaasbasiliek tot de T-splitsing.

Als u de Schatkamer van de Sint-Servaasbasiliek wilt bezoeken dan neemt u voor de T-splitsing de treden rechts omlaag. De rijke schatkamer bestaat onder meer uit een collectie beroemde oosterse zijden stoffen en relikwieën die vaak zijn omhuld door edele metalen met gesteenten of door kostbare stoffen. De twee topstukken zijn het reliekschrijn van Servatius en zijn borstbeeld.

Ga naar rechts. U bereikt de noordzijde van het Vrijthof.

Let op: inkorters lopen rechtdoor, passeren het Theater en gaan naar links, Helmstraat. Rechts ziet u de voormalige Dominicanenkerk waar thans Boekhandel Dominicanen is gevestigd. Indien geopend is het zeker de moeite waard om een kijkje te nemen. Tevens vindt u hier het winkelcentrum Entre Deux. Ga op de T-splitsing naar rechts richting Markt. U loopt het stadhuis aan de rechterzijde voorbij. Lees verder bij nummer 9.

5 U slaat linksaf en volgt de dalende Statenstraat omlaag. Steek het kruispunt over en ga rechtdoor, Capucijnenstraat. U passeert Marres: Huis voor Hedendaagse Cultuur. Kies de eerste straat links en volg Hoogfrankrijk omhoog tot het kruispunt. Ga linksaf en loop de eerste straat naar rechts uit.

6 Loop over het zebrapad naar de overkant. Ga rechtdoor, open het poortje en u bevindt zich in de Hoge Fronten.

De Hoge Fronten zijn restanten van de vestingwerken uit de zeventiende, achttiende en negentiende eeuw. Het is aangewezen als Beschermd Natuurmonument, met name vanwege de in dit natuurgebied voorkomende zeldzame muurhagedis.

Bewandel het eenmanspaadje naar rechts. U wandelt over dit paadje, met aan uw rechterzijde de hoge vestingmuur, tot de omlaaggaande treden. Vlak voor deze treden neemt u het linker pad omhoog. Negeer het pad naar links en kies op de splitsing de linkertak, verder omhoog. Houd rechts aan. Beklim de trap en volg het pad over de hoogste muur. Vanaf deze muur zijn de zogenaamde droge grachten goed te overzien. Loop door het hekje en draai naar rechts. Houd rechts aan en beklim de trap omhoog.

Links ziet u de Sint Lambertuskerk oftewel zoals de Maastrichtenaren hem noemen: de Sacre Coeur.

Wandel verder totdat u, na het nemen van enkele trapjes, uitkomt bij een hekje met daarachter drie treden omhoog. Neem vlak na het hekje de trap links omlaag. Ga rechtdoor (negeer het pad naar links) richting bebouwing tot u het bredere pad bereikt. Sla rechtsaf en loop door het tunneltje. U volgt het pad naar links langs de afrastering. Negeer de paadjes naar links, houd steeds rechts aan tot de Y-splitsing met links een trap. U kiest de rechtertak over de vestingmuur. Het pad maakt enkele haakse bochten.

Na de eerste linker bocht ziet u aan de rechterkant een muur die speciaal aangepast is voor de muurhagedis.

Aan het einde van het pad daalt u de trap af. Stap enkele meters naar rechts.

7 Ga via de betonnen trap omlaag en sla linksaf. Deze verbinding tussen de Hoge en Lage Fronten is medio juni 2019 in gebruik genomen. U wandelt door een zogenaamde droge gracht onder enkele bruggen door tot het water. Voor het water houdt u rechts aan en u volgt het pad tussen het water en de vestingmuur.

Na ongeveer 50m ziet u aan de overkant van het water van links naar rechts: de voormalige schoorsteen van rubberfabriek Radium, de kazemat van ravelijn 'a' dat vroeger onderdeel was van de vestingwerken en de Gashouder die tot in de zestiger jaren werd gebruikt als opslagloods voor gas.

Om het pad te kunnen blijven volgen is op twee plaatsen over het water een stalen vlonder aangelegd. Vlak voor de eerste vlonder kunt u er ook voor kiezen om door het tunneltje te gaan. Ga dan door het poortje in de vestingmuur en houd aan het einde rechts aan.

Aan de overkant van het water ligt het voormalige havenmeesterhuis. Het is nu een ideale plek voor de vleermuizen.

Als u de tweede vlonder bent overgestoken bereikt u na circa 150m 'de krul' over het water en het pad.

Door de ondertunneling van de A2 is de infrastructuur rond Maastricht enorm veranderd. De krul is een blijvende herinnering aan de oude afrit van de Noorderbrug. U kunt desgewenst deze betonnen kolos bereiken door de trappentoren naast de krul te beklimmen (vlak achter de krul is een pad richting de toren). Vanaf de krul heeft u een mooi uitzicht over de Lage Fronten en het noordelijk deel van het Sphinxkwartier. De bedoeling is dat de krul wordt ingezet voor optredens, voorstellingen en dergelijke.

8 De route gaat verder langs het water. Na ruim 400m bereikt u de historische binnenhaven ’t Bassin. Het pad buigt af naar rechts.

Aan de rechterkant is het filmhuis Lumière. Voorheen was dit het ketelhuis, de energiecentrale voor het opwekken van stroom voor de Sphinxfabriek. Even verderop is een trap die gaat naar het binnenterrein van de voormalige Timmerfabriek. Nu poppodium de Muziekgieterij. Voor u ziet u het markante witte Eifelgebouw, de voormalige Sphinxfabriek. Nu het kloppend hart van het Sphinxkwartier.

Loop rechtdoor en steek de doorgaande weg over. Koers schuin naar links richting The Student Hotel. Ga linksaf door de Sphinx passage.

Alvorens door de 150m lange passage te gaan kunt u eerst een pauze nemen in The Student Hotel. Het bruist hier van internationale studenten en hotelgasten maar het historische verleden is hier nog steeds zichtbaar. Of u bezoekt de Bold Rooftopbar met een mooi uitzicht over de stad. In de passage wandelt u terug in de geschiedenis van de Sphinx. Wellicht ziet u porselein dat u zelf heeft gehad of herkent van bij oma en opa.

Aan het einde van de passage gaat u naar links richting de Penitentenpoort.

Vroeger was hier het Penitentenklooster. Uit archeologisch onderzoek is gebleken dat Regout bij de herinrichting alleen de bovengrondse bebouwing van het klooster heeft gesloopt. De funderingen en kelders zijn vrijwel ongeschonden aangetroffen. Door deze poort hebben ook wel duizenden 'pottemennekes vaan 't febrik' gelopen.

Loop onder de poort door en ga naar rechts. U passeert het standbeeld van Petrus Regout. Wandel rechtdoor en steek Achter de Barakken over. U loopt verder over de Boschstraat tot de tweede straat rechts, Sint Catharinastraat. U gaat linksaf, steekt de Boschstraat helemaal over en loopt dan naar rechts. Langs de vele terrassen bereikt u de Markt met het stadhuis. Loop langs de voorkant van het stadhuis, ontworpen door Pieter Post, en ga naar links.

9 Wandel rechtdoor de Hoenderstraat uit en ga naar rechts. Bij de 'Aw Brögk', de oude Romeinse Sint Servaasbrug, gaat u naar links en steekt de Maas over. Als u rechtdoor blijft lopen komt u weer terug bij het station, eindpunt van deze wandeling van De Mooiste Routes.

Wij hopen dat u hebt genoten van deze tocht. Het plaatsen van een routereactie wordt zeer op prijs gesteld. Dat kan op mooisteroutes.nl bij de route die u gevolgd heeft. Klik op 'plaats een reactie' en vul de velden in.
Is er iets gewijzigd langs de route of is de tekst niet duidelijk, wilt u dat dan doorgeven? Klik op mooisteroutes.nl op contact en u ziet hoe dit kan.


Met dank aan de routemaker(s) Lenie Damsma en aan de controleur(s) José van Vonderen.
© De Mooiste Routes. Nadruk verboden.

routekaart