Slingeren door het Waterloopbos
11 km of 16 km
Aanlooproute vanaf de bushalte: u loopt Voorsterweg in en volgt de borden P Waterloopbos.
Het Waterloopbos is aangelegd in 1944 en behoort met het Voorsterbos tot de oudste bossen van Flevoland. In de grond zit keileem die de grond voor landbouw ongeschikt maakt maar voor experimenten met stromend water juist zeer geschikt is. In 1952 kreeg het Waterloopkundig Laboratorium het bos in bezit. In dit onderzoeksinstituut testten wetenschappers in de jaren 50, 60 en 70 van de vorige eeuw hoe allerlei bouwwerken in het (bewegende) water werkten en stand hielden. Er werd in het bos een groot aantal proefopstellingen op schaal gebouwd. Zo is de naam Waterloopbos ontstaan. Begin jaren 90 werd het laboratorium geconcentreerd in Delft. Een aantal jaar werd nog één onderzoeksfaciliteit gebruikt: de Deltagoot. In 2017 is tenslotte ook deze gesloten, nadat een meer dan gelijkwaardige faciliteit in Delft gereed was gekomen
1 De wandeling begint ongeveer 50m voor het eind van het parkeerterrein bij de wegwijzer. Kies richting Paviljoen Het ProefLab en loop over de betonplaten tot het informatiebord over de Deltagoot. Neem het gravelpaadje naar links en ga direct rechtsaf langs het water van de Deltagoot. Het grassiger wordende pad buigt twee keer naar links. Kies het eerste paadje rechts. Loop rechtsaf de asfaltweg uit, u passeert de 'bron' van de Voorsterbeek. Volg Bremweg naar links. U wandelt de eerste asfaltweg linksaf in, Deltaweg. Na bijna 400m neemt u het betonpad links. Kies het eerste pad rechts en volg het pad langs het in 2010 en in 2022 gerestaureerde model met een rechtse bocht, tot de T-splitsing met de asfaltweg. Loop linksaf, ga de eerste brug aan de rechterkant over. U volgt het pad later langs en over de Volkerak inlaatsluis en langs de Waal bij Nijmegen totdat u een asfaltweg bereikt. Ga rechtsaf en loop tot circa 50m na de brug.
Natuurmonumenten heeft dit bos in 2002 gekocht. In de jaren erna is een aantal schaalmodellen in ere hersteld: waterlopen en sluizen zijn verbeterd en er stroomt weer water door een groot aantal modellen. Zoals u ziet en zult zien biedt dit voor de natuur unieke mogelijkheden.
2 Neem het betonpad naar links. Wandel tot de T-splitsing na het bruggetje. Sla rechtsaf en ga direct na de volgende brug linksaf het schelpenpad op. Dit pad kronkelt langs de haven van Beyrouth en langs en om een inlaatkanaal waardoor het water aan de modellen werd (en weer wordt) toegevoerd. Aan het einde van het invoerkanaal gaat u links en daalt af naar het splitsingspunt van de Rijn bij Westervoort. Na het raster over het water koerst u weer omhoog. Aan het eind gaat u rechtsaf langs het ontgrondingsmodel van de stuwcomplexen in de Maas. U volgt het asfaltpad naar rechts langs de brede Zwolse Vaart aan uw linkerhand. Bij de afslag Veenweg koerst u nog ruim 200m rechtdoor, tot de brede betonverharding aan de rechterkant.
In dit bos komt de ijsvogel voor. Dit is een bonte maar vooral blauwe en snel vliegende vogel die zich voedt in de buurt van langzaam stromend water. Precies het type water dat in dit bos met opzet veel voorkomt. Ziet u een felblauwe vogel snel wegvliegen (‘blauwe flits’), dan heeft u de ijsvogel waargenomen.
3 U slaat rechtsaf, passeert het informatiepaneel over de vleermuisbunker en buigt naar rechts het bruggetje over. Volg het pad in de haakse bocht naar links. Bewandel de vlonder over het water, langs de haven van Marsa-el-Bregha. Wandel verder over dit pad door het open bos. Via een lange rechte vlonder en een bruggetje komt u weer op het betonpad. Sla linksaf. Wandel langs de Willemstunnel van Rotterdam en langs een model dat de kusterosie bij Thyborøn in Denemarken bestudeerde. Bij de asfaltweg gaat u naar links en kiest het eerste het betonpad rechts. Volg dit pad langs de havenmonding van IJmuiden en dan tot na het bruggetje.
Let op: inkorters voor 5km wandelen linksaf en gaan na ongeveer 200m rechtsaf. Voor het water loopt u naar rechts. Neem de laatste betonnen doorsteek door het Waterwerk links en wandel tot de betonplatenweg. Volg rechtsaf langs het Proeflab de betonplaten tot aan het parkeerterrein, eindpunt van deze ingekorte wandeling van De Mooiste Routes.
U volgt de asfaltweg scherp naar rechts tot aan Scheveweg. Loop linksaf en koers vanuit het bos rechtdoor tot de bosrand aan de overkant.
4 Volg het fietspad het bos in tot op de kruising. Sla rechtsaf en neem na 30m het pad naar links.
Let op: er wordt gewerkt in het bos tot einde 2024. U kruist een aantal gedempte sloten, die op het moment van dit schrijven (begin oktober 2024) op brede zandpad lijken. Ga telkens rechtdoor op het kronkelende en veelbelopen hoofdpad tot het bordje 'Wendelbosroute inkorten'.
Wandel circa 1,5km over het kronkelende pad; u gaat zoveel mogelijk rechtdoor over het hoofdpad totdat u uitkomt bij het bordje 'Wendelbosroute inkorten'.
Let op: inkorters voor 11km vervolgen het kronkelende pad rechtdoor. Op de schuine kruising gaat u rechtdoor. Lees verder bij nummer 6, tweede zin: 'Koers over dit kronkelende pad ...'
Loop naar rechts langs de afsluitboom het bos uit en sla op de klinkerweg linksaf. Na circa 50m gaat u aan de overkant de onverharde parkeerplaats op en u loopt langs de afsluitboom het bos in. Negeer de afslag naar rechts en blijf het pad rechtdoor volgen totdat u op een T-splitsing met een graspad komt. Sla rechtsaf. U wandelt over het licht verhoogde, brede graspad dat eerst naar links en daarna met een grote boog naar rechts buigt, totdat u bij een bruggetje aan de linkerkant komt.
In 2007 heeft Natuurmonumenten een tweetal beken aangelegd: één in het Voorsterbos/Wendelbos (met de ‘bron’ in het Waterloopbos, waar u al geweest bent) en één geheel in het Wendelbos, het beekje waarover dit bruggetje ligt. De moderne beken konden worden gerealiseerd door het (relatief) grote hoogteverschil in water van het oude land en dat van de polder (ongeveer 3,5m). Ze geven het gebied een extra accent en rijke natuurmogelijkheden.
5 U gaat over het bruggetje en loopt rechtsaf naar het bankje bij de 'bron' van de beek.
Mocht dit pad rechtsaf te hoog begroeid zijn, dan gaat u rechtdoor. U komt bij hetzelfde bankje en keert langs hetzelfde pad weer terug.
Keer bij de bank naar links via het andere pad terug. Sla vóór het bruggetje rechtsaf. Volg dit door bomen overhuifde pad (dat soms modderig kan zijn) langs het beekje. Na ruim 250m slaat u na de knik in het pad linksaf en wandelt u opnieuw langs de beek. Op de kruising koerst u rechtdoor. U komt uit op de hogere dijk langs het brede water van de Voorstertocht. Bewandel naar links de dijk tot aan de kruising met de weg.
Links en rechts van de Voorsterweg ziet u het in 2006/2007 aangeplante Wendelbos. Er zijn 534.000 bomen geplant om een nieuw natuurgebied van 118 hectare mogelijk te maken. Zoals u gezien hebt en zult zien is het lokaal een zeer nat bos. Dit heeft een bijzondere vegetatie tot gevolg en daarmee ontstaan kansen voor amfibieën, libellen, vlinders etc.
Steek de weg over en blijf op het pad langs het water. Dit pad buigt voor de brede vaart naar links. Bij een inham aan de linkerkant staat een picknicktafel. Wandel nog circa 300m door en neem de eerste afslag scherp linksaf. Bewandel dit pad; na het bruggetje houdt u rechts aan. Loop door tot de schuine kruising, vlak nadat het graspad overgegaan is in een zandpad.
6 Sla rechtsaf. Koers over dit kronkelende pad tot het op een T-splitsing uitkomt. Ga rechtsaf en negeer het recent afgesloten pad links. Als u het bos uitkomt kiest u het graspad naar links. U gaat over een heuveltje met een bank. Aan het einde slaat u linksaf. Wandel over het brede pad langs de Zwolse Vaart zoveel mogelijk rechtdoor, totdat het pad een asfaltpad wordt. Loop verder tot het eerste pad links.
U passeert de plek waar in 2009 de Oosterscheldehal is afgebroken (dit stond op het terrein aan uw linkerhand, waar nu een zonnepark wordt aangelegd). In deze grote hal werd ooit een groot schaalmodel gemaakt van het stroomgebied van de Oosterschelde om onderzoek te doen voor de Oosterscheldedam. Later werd hier ook onderzoek gedaan voor de Maeslandkering.
7 Wandel naar links. Na de brug gaat u linksaf het toegangspad naar de Deltagoot in. Voor het water loopt u naar rechts. Neem de laatste betonnen doorsteek door het Waterwerk links en wandel door tot de weg voor het Paviljoen. Volg rechtsaf de betonplaten tot aan het parkeerterrein, eindpunt van deze wandeling van De Mooiste Routes.
5 reacties
26 juni 2022
Reactie
We hebben de wandeling met z'n tienen gelopen, en we hebben genoten.
Tot mijn schrik is de restauratie van de schaalmodellen wel érg 'clean' gedaan. Veel natuur is weg. En op mijn favoriete libellenplekken zijn (bijna) geen libellen meer. Jammer! Door Erna
|
17 juni 2021
Reactie
Flevoland is niet bepaald de eerste provincie waar je aan denkt wanneer je een wandeling wilt maken. De mogelijkheden zijn inderdaad beperkt, maar deze wandeling is zeer de moeite waard. Prachtige bossen en het unieke Waterloopbos. Gaat dat zien!
Door Wil
|
1 november 2018
15 september 2017
29 oktober 2016
Reactie
Het Waterloopbos is heel leuk en erg verrassend en bovendien erg interessant.
Door Tineke Fieggen
|