Mokum, stad in Oorlogstijd

wandelroute - 10 km of 14 km

Vanaf de 16e eeuw kwamen van elders verdreven Joden vanwege de godsdienstvrijheid naar de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Amsterdam werd in de loop der eeuwen de Nederlandse stad met de meeste Joodse inwoners, bijna 10% van de bevolking! Ze gaven Amsterdam zelfs de koosnaam Mokum, wat zoveel wil zeggen als plek waar je je veilig en thuis voelt. We weten allemaal wat er gebeurd is tussen 1940-1945. Nu is Amsterdam de stad met de meeste oorlogsgedenktekens; maar liefst meer dan tweehonderd. En er komen nog steeds nieuwe bij. Ruim tachtig daarvan herinneren aan de Jodenvervolging. Deze lijnwandeling gaat langs een veertigtal bijzondere plaatsen die samen een veelzijdig, indringend verhaal vertellen over een donkere periode in de vaderlandse geschiedenis.

Praktische informatie

Het is het gemakkelijkst om met het openbaar vervoer naar Amsterdam te komen. Wilt u met de auto reizen, dan kunt u die achterlaten op een van de ruime transferia aan de rand van de stad. U parkeert daar bij aankomst voor 10 uur voor 8 euro en na 10 uur voor 1 euro per 24 uur mits voor de terugreis naar de P+R uw laatste check-in in Amsterdam Centrum is. De betaalautomaat voor het parkeergeld controleert daarvoor uw vervoerbewijs. Bekijk de exacte voorwaarden en de locaties van de P+R's op Parkeren Amsterdam.

Let op dat de lijnwandeling eindigt bij NS station Amsterdam-Muiderpoort. Wilt u tijd hebben voor museumbezoek, dan is de versie van 10km misschien meer iets voor u. Het Anne Frank Huis, Westermarkt 20 is dagelijks open vanaf 9 uur. Reserveren noodzakelijk! Zie voor de openingstijden van de Portugese Synagoge, Mr. Visserplein 3, het Nationaal Holocaustmuseum, Plantage Middenlaan 27 en de Hollandsche Schouwburg, Plantage Middenlaan 24 de link. Zie voor de actuele openingsregeling van het Verzetsmuseum, Plantage Kerklaan 61 de site van het museum.

Op de route is ruimschoots horeca. De laatste horecagelegenheden vindt u direct na het verlaten van het Oosterpark. Vanaf hier is het nog circa 5 minuten naar het eindpunt. Op het Museumplein, bij het Cobracafé, is een nette betaalde toiletvoorziening. Halverwege de Oudemanhuispoort zijn in het universiteitsgebouw links eveneens toiletten.

Tip voor gps-gebruikers: neem de routebeschrijving mee, u kunt niet zonder, er staat veel informatie over de oorlogsgedenkplekken in.

Startpunt Mokum, stad in Oorlogstijd

NS station Amsterdam Centraal
Stationsplein 15
1012 AA Amsterdam

coördinaten: N52.37883 E4.90052
Met dank aan de routemaker(s) Wiebe de Bruin en aan de controleur(s) Mieke Timmer.

9 reacties

5 januari 2023   

foto
Reactie
Ik liep deze wandeling niet voor het eerst, maar vond hem weer heel interessant. Nieuw was het Holocaust Namenmonument, heel indrukwekkend. Maar ook het monument Schaduwkade is mooi ontworpen.
Door Mieke

5 januari 2023   

foto
Reactie
Deze wandeling gelopen, de weersomstandigheden waren niet optimaal, maar wat een bijzonder indrukwekkende wandeling. Het nieuwste monument, met al de steentjes was zo mooi. Ik ga de wandeling zeker nog een keer doen in het voorjaar.
Door Anneke Binsbergen Schothorst

7 december 2019   

foto
Reactie
Hoe is het mogelijk dat ik jarenlang soms dagelijks langs monumenten uit deze route liep zonder ze een blik waardig te keuren… Erg goed om in de stad waar ik al bijna 50 jaar woon zo’n mooi uitgewerkte tocht te volgen langs herinneringen aan WOII.
Door Mirjam Aarsman

21 november 2019   

Reactie
Een heel leuke, interessante en indrukwekkende wandeling gemaakt onder leiding van Mieke die overal een goed verhaal bij had. Dank je wel.
Door Margot van den Ing

21 november 2019   

Reactie
Een aanrader, deze indrukwekkende wandeling.
Door Marijke van den Ing

21 november 2019   

foto
Reactie
Onder leiding van Mieke deze interessante, leerzame wandeling gemaakt. Door de aanwijzingen en verhalen onderweg beleef je Amsterdam op een hele andere manier. Ik heb de wandeling al aan anderen aangeraden.
Door Claudette Rijken

2 november 2019   

Reactie
Een wandeling die je weer heel anders doet kijken naar de stad, die je denkt te kennen. Twee tranen die je nooit zijn opgevallen, gedenkstenen bij huizen waar je langs liep zonder te zien. Wiebe vertelde onderweg bij deze speciale wandeling.
Door Els en Eddy

2 november 2019   

Reactie
Amsterdam, herinneringen aan oorlogstijd. Aan sommige monumenten zou je zo voorbij lopen, maar op deze wijze beschreven kun je er letterlijk bij stilstaan. Dankjewel, Wiebe, ook voor je bijzondere wijze van begeleiding.
Door Anne

18 maart 2019   

foto
Reactie
Meestal vind ik de routes van DMR mooi vanwege het natuurschoon. Maar deze wandeling door Mokum is bijzonder interessant. Wat een hoeveelheid aan informatie, een compliment voor de routemaker.
Door Mieke

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"